“AZONNAL gyere ide!” – Tippek behíváshoz

A „gyere ide” a legalapvetőbb parancsszó. Talán ez az, amit a legtöbbször mondunk a kutyának, és ha semmi márt, ezt mindenképpen elvárjuk tőle, hogy értse és teljesítse. Bár nagyon egyszerűnek tűnik, elrontani is könnyű. Szerencsére nem ördöngösség megtanítani, egy kis józan ész és türelem kell csak hozzá.

Ha a kutyád nem megy oda hozzád többszöri hívásra sem, és biztosan tudod, hogy testileg-lelkileg teljesen egészséges, ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak:

  • Olyankor szoktad odahívni, ha pórázra akarod tenni?
  • Ha elsőre nem figyel oda, mérges leszel, és egyre dühösebben szólítgatod?
  • Ha sokadik hívásra jön csak oda, megbünteted?
  • Miközben hívogatod, odamész hozzá vagy folyamatosan követed?
  • A séta fő programja, hogy más kutyákkal játszik?

Ha a fenti kérdések többségére igen a válaszod, akkor jó hírem van: a kutyád teljesen logikusan és jól reagál arra, ami történik, és csak néhány dolgon kell változtatnod, hogy behívható legyen.

1. Hívd magadhoz sokszor, minden különösebb ok nélkül, dicsérd meg, és hagyd tovább futni!

Ha a „gyere ide” mindig a séta vagy a játék végét jelzi, akkor érthető, ha a kutya próbálja húzni az időt. Ha gyakran magadhoz hívod, aztán megdicséred és visszaengeded játszani, akkor megszokja, hogy időnként „le kell jelentkeznie”, de ettől még folytatódhat a buli.

2. Hívd kedvesen!

Gondolj bele: te mennyire szívesen szaladnál oda valakihez, aki mérges rád? Az ilyentől jobb távol maradni, nem? Egy kedves hangú hívás viszont magában foglalja valami jó dolog ígéretét.

3. Dicsérd meg, ha odajön!

Néha ez nem is olyan egyszerű. Ha már negyvenszer szóltál, mire őnégylábúsága hajlandó volt végre meghallani, akkor az első ösztönös reakció logikusan nem az, hogy boldogan megölelgeted. Pedig ez nagyon fontos: hiszen ha nehezen is, de erőt vett magán, és valószínűleg akarata ellenére odajött. Ez pedig dicséretet érdemel, még akkor is, ha addigra már legszívesebben agyoncsapnád.

4. Távolodj tőle, miközben hívod!

Amikor a kutya nem jön oda hívásra, és elindulsz felé, azzal akaratlanul is fordítasz a kommunikációdon. A kutya szempontjából ugyanis az, hogy megszólítod, és aztán követed, megerősítése annak, hogy folytassa nyugodtan, amit csinálsz, sőt,  azt annyira helyesled, hogy te magad is szeretnél csatlakozni valamilyen formában.  Ha viszont a hívás után távolodni kezdesz a kutyától, döntési helyzetbe hozod. A legtöbb kutya pedig hosszabb-rövidebb gondolkodás után általában úgy dönt, hogy nem szeretne elveszni 🙂

5.  Csináljatok minél több dolgot együtt!

A séta remek közös időtöltés lehet a kutyáddal, ha tényleg egymásra figyeltek, és nem csak baktatsz mellette a telefonodat nyomkodva vagy más gazdikkal beszélgetve. Lehet labdázni, futni, bújócskázni, új helyeket és dolgokat felfedezni együtt.  Azon kívül, hogy te is jól szórakozol közben, a kutya megtanulja, hogy ha hívod, akkor érdemes odamenni, mert valami klassz dolog történhet. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s