Kutyaiskola, vagy egyéni kiképző, aki házhoz jön?

Nem tudod eldönteni, hogy mit válassz: kutyaiskolai képzést, vagy egyéni okatást háznál? Mind a kettő mellett szólhatnak érvek. Ha az alábbi szempontokat végiggondolod, talán könnyebb lesz dönteni!

Időbeosztás

A kutyaiskolai foglalkozások időpontja kötött. Lehet, hogy több időpont közül választhatsz, de azt mindig az iskola szabja meg, mikor vannak a foglalkozások. Ez segíthet, ha kötött a napirended, mert beillesztheted például a hétvégi teendők közé, és egy idő után rutinná válik. De ha kötetlen időbeosztásban dolgozol, esetleg van néhány gyereked, akik mintha direkt borogatnák fel az előre megtervezett programokat, akkor megeshet, hogy az előre befizetett havidíj nagy része elúszik, mert nem tudod kihasználni a foglalkozásokat. Sok kutyaiskola ezt felismerve átállt a bérletes rendszerre, így ha zűrösek a napjaid, érdemes ilyen helyet keresni. Vagy megoldás lehet egy olyan egyéni kiképző, aki alkalmazkodik az időbeosztásodhoz, és ha kéred, akkor akár korán reggel vagy késő este is hajlandó kimenni hozzád.

Felszerelés

Ha valami olyan kutyás sportág érdekel, aminek nagy a felszerelésigénye, akkor két dolgot tehetsz: vagy bevásárolsz te magad horribilis összegekért, és hívsz egy kiképzőt házhoz szintén jó drágán, vagy egy olyan helyet keresel, ahol jól felszerelt pálya áll rendelkezésre, és ott biztos, hogy megtanítnak arra is, hogyan használd az eszközöket. Ez egyértelműen a kutyaiskola felé billenti a mérleget: sokkal egyszerűbb eljárni agilityedzésre, mint otthon összeeszkábálni egy pályát a kerben (bár a kettő természetesen nem zárj ki egymást). Ha pedig versenyezni is szeretnél, akkor mindenképp nagy segítség, ha van egy csapatod. Ezt egy házhoz járó kiképző nem fogja tudni biztosítani. Szóval ha agilitybajnok szeretnél lenni, vagy az őrző-védő sport érdekel, esetleg flyballoznál: irány a kutyasuli!

Társaság

Ha arra vágysz, hogy találkozhass más kutyásokkal, akkor a kutyaiskola ideális terep erre. Ha viszont az a típus vagy, aki sétánál is szívesebben bóklászik egyedül, vagy esetleg olyan a munkád, hogy egész nap emberek között vagy, és a szabadidődben már nem szeretnél másokhoz alkalmazkodni, akkor valószínűleg jobban esne egy egyéni kiképzés.

Stabil alapok, vagy problémamegoldás?

A kutyaiskola előnye és hátránya is egyszerre, hogy van egy módszer és egy tanmenet, ami szerint dolgozik. Ezen belül tapasztalható valamennyi rugalmasság, de az nem várható el a csoportos kiképzés során, hogy minden egyes résztvevő egyéni problémáira ugyanakkora figyelem jusson. Arra, hogy egy jólnevelt kutyája legyen az embernek, tökéletes megoldás a kutyaiskola. De ha valaki egy problémásabb négylábút fog ki, akkor lehet, hogy ez nem lesz elég. Sok gond ráadásul éppen olyan, ami csak otthon mutatkozik meg, vagy egészen speciális dolog, ami másnak nem is tűnik zavarónak, de az adott gazda vagy család életét megnehezíti. Ilyenkor nagy segítség lehet, ha van olyan tréner, aki házhoz jön, és segít elsimítani ezeket az apróbb-nagyobb egyenetlenségeket a kutya és gazdája kapcsolatában.

A kettő nem biztos, hogy kizárja egymást!

És végül a legfontosabb: lehet, hogy nem is kell választani, mert a kutyaiskolai foglalkozások és a magánórák akár ki is egészíthetik egymást! Ha például a kutyasuliban minden rendben, de otthon akadnak gondok, ez megoldható egy pár alkalmas konzultációval egy egyéni trénerrel. Ha a kutyaiskolában vizsga közeleg, és minden feladat jól megy, de egy-két dologban vannak elakadások, egy friss szem és egy másik nézőpontú megközelítés segíthet túllendülni a holtponton. Ha már mindent megtanult a kutya, ami az együttéléshez szükséges, de a gazda szívesen tanítgatna neki trükköket, apró dolgokat, akkor a kutyaiskolában szerzett tudásra építve egy egyéni tréner ebben is segíthet.


Bárhogy is döntesz, a legfontosabb: szánj időt arra, hogy megtaláld a hozzád leginkább passzoló kuyaiskolát vagy kiképzőt, akiben megbízol, és akivel szívesen töltesz el néhány órát a szabadidődből! Majd meglátod: ha te jól érzed magad, akkor a kutyád is könnyebben tanul meg bármit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s