Kiskutyám, kérlek, hagyj végre békén!

Az esetek nagy részében az együtt töltött időben aktivitást várunk el a kutyáktól: sétálunk, játszunk velük, trükköket taníunk nekik, kirándulni megyünk együtt. Sokan kimondottan ezért is szereznek be kutyát, hiszen ha másért nem, miatta muszáj kimozdulni, kevesebbet lustálkodni. Kutyát tartani nem otthonülős műfaj.

Na de mi helyzet akkor, ha az embernek MUSZÁJ otthon ülnie, mert épp egy világjárvány tombol odakint? Ez bizony mindent a feje tetejére állíthat. Azok, akik eddig napközben eljártak dolgozni, és most otthonról végzik a munkájukat, nemcsak a saját, de a kutyájuk napirendjét is felborították. Amíg a gazda dolgozik, az a kutyának általában pihenőidő, és mikor a kétlábú végre hazaér a munkából, akkor a jelenléte egyben programot és aktivitást is jelent a négylábú családtagnak. Ezért a kutya jogosan várja el, hogy a home office idején, ha a gazda otthon van, akkor csináljanak együtt valamit, és nem érti, hogy az online meetingek helyett miért nem lehet az időt inkább labdázással, sétával vagy hasvakarással tölteni.

Nyugisarok

Érdemes kialakítani egy olyan helyet a lakásban, ami a kutya számára azt jelenti, hogy most takarékra kell állítania magát. Jó, ha ez egy olyan pont, ahonnan láthat mindent, mégis védettebb, és jól be lehet kuckózni. Kaphatóak különféle anyagból készült ketrecek és dobozok erre a célra a fém rácsoktól a puha textilanyagig mindenféle kivitelben. De ha valaki házilag készítene nyugisarkot a kutyának, az sem nagy ördöngősség. Ilyenkor jól jönnek a gyerekkori bunkerépítő tapasztalatok, és egy asztal vagy egy szék alatt pillanatok alatt felépíthető a kutyabúvóhely. Fontos, hogy minél több oldalról zárt legyen, mert ez fokozza a kuckóhatást, és olyan bútort válasszunk, amit nem mozgatunk naponta, hogy meglegyen a stabilitás nyújtotta biztonságérzet. Néhány nap tréninggel könnyen megtanítható a kutyának, hogy ha a gazda odaküldi, akkor ez most pihenőidő, hiába vannak egy légtérben. 

Meditáció kutyamódra

Vannak olyan elfoglaltságok, amik megnyugtatóan hatnak a kutyára: a rágcsálás és a nyalogatás tipikusan ilyen. Valószínűleg azt a nagyon távoli, nem is tudatos élményt idézik fel, amit egy kiskutya szopás közben él át. Persze azt érdemes kicsit megsegíteni, hogy a kutya ne a székláb csócsálásával vigye le magát alfába Jó megoldás lehet bármilyen természetes anyagból készült rágcsa,  amit nem leht azonnal elfogyasztani, hanem keményen dolgozni kell rajta. Én mindig azt javaslom a gazdáknak, hogy egy számmal nagyobbat vegyenek, mint ami logikusnak tűnik a kutya méretéhez képest, így tényleg van benne kihívás. Lehet kapni különféle márkájú tölthető kutyajátékokat is, amik szintén nem rosszak, és egy kis trükkel hosszabban is kitartanak. Ha nem keksszel vagy táppal tölti meg az ember (ahogy a gyártó egyébként ajánlani szokta), hanem valami krémes állagú dologgal (pl prémium kutyakonzervvel), és aztán egy éjszakára beteszi a fagyasztóba, akkor reggelre egy betonkeménységű “fagyi” lesz a végeredmény, ami csak úgy nyerhető ki a játékból, ha a kutya hosszan nyalogatja. Sokszor előfordul, hogy a rágcsálásba vagy a nyalogatásba a kutya végül bele is alszik, ami egyáltalán nem baj, sőt! Fontos még, hogy az ilyen “meditációs” játékok ne legyenek mindig elérhetőek a kutya számára. Ami csak időnként kerül elő, az sokkal érdekesebb marad, mint azok a játékok, amik egész nap a lakásban hevernek, és bármikor elérhetőek. 

Várd ki, amíg te jössz!

Egy kis türelmet tanulhat a kutya azokkal a közös játékokkal, gyakorlatokkal is, amikor várnia kell egy kicsit, hogy megkapja, amit akar. Ez lehet csak annyi, hogy nem ugrik rögtön fejest a táljába etetéskor, hanem megvárja, míg engedélyt kap az evésre. Lehet az is, hogy a kutyafuttatón a gazdája előbb egy másik kutyának doblja el a labdát, csak aztán neki. Lehet az is, hogy egy tárgyat előbb a gazda használ, és csak utána a kutya. Ezek apróságok, de fontos üzenetet hordoznak: azt, hogy érdemes nyugodtan kivárni, hogy valami jó dolog történjen. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s