Egy új jelenség: a home office puppy

Vannak olyan időszakok, amikor folyamatosan csöng a telefonom, és tanácstalan gazdik tömkelege kér időpontot, hogy mit kezdjen a rosszcsont kutyájával, máskor jóval kevesebben hívnak. Az elmúlt egy évben ez a hullámzás szemmel láthatóan követte a járványügyi rendelkezések ritmusát.

Amikor tavaly márciusban életbe léptek az első szigorítások, és sokan otthonról kezdek dolgozni, az első rémület után többeknek eszébe jutott: “eddig nem volt háziállatom, mert keveset vagyok otthon. Most itthonról dolgozom: miért ne legyen akkor végre egy kutyám?” Májusban és júniusban aztán elkezdett megállás nélkül csörögni, pittyegni, zizegni az összes kommunikációs csatorna, amit használok. Mindenki ugyanazzal keresett: “Van egy kutyám három hónapja, kezd a fejemre nőni, mit csináljak?” A nyár eleji roham után egy nyugodtabb időszak következett, aztán jöttek az őszi járványügyi szigorítások, és a dolog megismétlődött. Home office novembertől, telefoncunami januártól. Határozottan úgy tűnik, hogy a “home office puppy” egy külön kategória lett. Persze, soha rosszabb hatása ne legyen egy járványnak, mint az, hogy sokan szereznek be háziállatot 🙂 Ugyanakkor most már látszik, mik azok a jellegzetes dilemmák, amikkel az így befogadott vagy megvett kutyák gazdái megkeresnek.

Szocializáció

Most, hogy sok minden zárva van, a városi környezet sokkal ingerszegényebb, mint általában. Az esti séták már kihalt utcákon zajlanak, az éttermek, kávézók, ahvá normál esetben az ember beülne időnként kutyájával, nem fogadnak vendégeket. Az utcán sem biztos, hogy mindenki örül, ha egy idegen megsimogatja, végigtapogatja a kutyát, tartva a fertőzésveszélytől. Így sokan aggódnak, hogy mire feloldják a járványügyi korlátozásokat, egy antiszociális, vagy legalábbis tartózkodó kutyájuk lesz.

A jó hír, hogy sok mindent még így is lehet gyakorolni: tömegközlekedési eszközök végállomásán például hozzá lehet szoktatni a kutyát a jövő-menő emberekhez és a zajosan induló-érkező járművekhez. Beülni ugyan nem leht most sehova, de kiülni, például egy parkban egy padra igen. Este nyolc után nagyjából csak kutyásokkal találkozik az ember, így a fajtársakkal való szocializáció is jobban tervezhető. 

Nyugi üzemmód

Az otthoni munka nagyon hatékony és megnyugtató tud lenni, kivéve, ha ott egy minden lében kanál kölyökkutya, aki alig várja, hogy széttrollkodhassa a megbeszéléseket, és nyálas kutyajátékokat töfködhessen a gazdája arcába a legváratlanabb pillanatokban. Az egyik leggyakoribb, amit home office puppy-k gazdái kérnek, hogy szereljünk kikapcsológombot a kis drágára. Szerencsére vannak erre technikák.

Szeparációs gondok

Érdemes mar most előre gondolkodni: az otthonról dolgozós időszak nem tart örökké, és ha a kutya nagyon megszokja, hogy éjjel-nappal együtt lehet a gazdájával, jogosan sérelmezheti, ha hirtelen otthon marad egyedül néhány órára. Ez az egyik legfontosabb, amit minél előbb el kell kezdeni gyakorolni a frissen beszerzett kedvenccel: így sem neki, sem a gazdájának nem lesz nagy törés visszaállni a rendes kerékvágásba. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s