Ölelj meg egy fát, és minden rendben lesz!

A legjobb hétvégi program: téli napsütés, enyhe idő, vízpart, és egy kölyökkutya. Ilyenkor mindig úgy érzem, hogy nekem van a világon a legjobb munkám. Egy border collie kölyökkel és a gazdájával sétáltunk a Duna mentén, ez volt  kiskutya első nagyobb póráz nélküli kirándulása, a behívást gyakoroltuk.

Séta közben beszélgettünk. A gazdi, egy nagyon kedves, középkorú hölgy elmesélte, hogy ő mindig félt a kutyáktól, és ezt a kölyköt azért vette, hogy túllendüljön a szorongásán. Nagyon jól működik a dolog – mesélte -, azóta más szemmel néz a kutyákra, jobban érti, mit miért csinálnak, és így nem annyira félelmetesek.

Hirtelen a láthatár szélén feltűnt valami nagy fekete állat. A beszélgetőpartnerem megtorpant.
– De jó – mondtam – jön egy kutya! Most kipróbálhatjuk, hogy vissza tudjuk-e hívni Maxot olyankor is, ha másik kutya van a közelben!
– Max, gyere ide! – mondta a gazdi kicsit bizonytalanul. A kiskutya lelkesen ügetett oda hozzá. Miközben a gazdi a zsebében kotorászott jutalomfalat után, le sem vette a szemét az egyre közeledő hatalmas kutyáról. – M-mi-lyen fajta ez? – kérdezte remegő hangon.
– Újfoundlandi – mondtam lelkesen.
– És… és az veszélyes?
– Nem, egyáltalán nem! – feleltem. – Nagyon barátságos kutyák, vízimentésre használják őket.

Közben az óriási kutya odaért hozzánk, és, miután megszaglászta Maxot, ugrálva játszani hívta.
– Látod? – fordultam a sétapartneremhez. – Nagyon kedves, játé…
Csodálkozva haraptam el a mondat végét, ugyanis nem állt mellettem senki. Max gazdája egyik pillanatról a másikra úgy eltűnt, mintha a föld nyelte volna el. Ahogy ott tekergettem a nyakam, nem értve, hogy mi történt, egyszercsak egy reszketeg hang szólt valahonnan a magasból:
– Meg tudnád kérni a gazdáját, ha ideér, hogy vegye pórázra?

Felnéztem, és hirtelen minden világos lett. Egy vastag törzsű, kicsit megdőlt fa mellett álltam. Max gazdája úgy két méter magasságban kapaszkodott rajta, és onnan követte az eseményeket. Azóta sem értem, hogyan sikerült ilyen gyorsan felkapaszkodnia oda.

Lehet, hogy sokat fejlődött, és már nem fél a kutyáktól, de talán mégis kicsit több időre  lesz szüksége.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s