Jól öltözött kutyák

Minden télen visszatérő kérdés: adjunk-e kabátot a kutyára a hidegebb, csapadékosabb napokon, ha kivisszük? És ha igen, milyet? Alapesetben nincs rá szükség, hiszen a kutyának van bundája, séta közben pedig mozog, nincs ideje fázni. De idősebb vagy mozgásukban akadályozott kutyáknál, vagy aljszőr nélküli fajtáknál a hidegebb napokon jól jöhet a plusz védelem. A választék zavarbaejtően nagy, és gazdi legyen a talpán, aki kiigazodik a rengeteg lehetőség között. Szerencsére azért van néhány szempont, ami segít szűkíteni a kört.

Az ideális kutyaruha:

Több ponton rögzített

A kutya, ha már levisszük sétálni, olyan, hogy szaladgál. Meg ugrál. Esetleg még hempereg is. A kabátkának, amit ráadtunk, ezt mind ki kellene bírnia. És nem elég, ha nagyjából a kutyán marad: folyamatosan védenie kell az érzékenyebb pontokat, ezért nem is csúszkálhat vagy fordulhat el.

Feltűnő színe van

Éppen tegnap este volt szerencsém egy fehér kabátos westie-t sétáltatni hóban. Ahogy kiléptünk a kapun, a kutya gyakorlatilag eltűnt, és a következő egy órát azzal töltöttem, hogy folyamatosan kerestem, bár sosem távolodott el néhány lépésnél messzebbre. Nagyon hálás lettem volna legalább egy foszforeszkáló csíkért az egyébként nagyon csinos fehér kutyaruhán.

Vízhatlan

Ez lenne az egyik fő funkciója. Ha átázik, akkor többet árt, mint használ: nemcsak kellemetlen a kutyának, de meg is fázhat benne.  A vizes kutyaszőr gyorsabban megszárad, mint a vizes kutyaruha, így szerencsésebb, ha egyáltalán nem adunk a kutyára semmit, mint ha átázott ruhában sétáltatjuk.

Néhány mozdulattal fel-és levehető

Négy folyamatosan mozgó lábacskát a megfelelő helyekre bedugni igazán szép kihívás, nem is beszélve a mindenféle kapcsokról és gombokról. Az ember ilyenkor jön rá, hogy a tépőzár és a csat az emberiség fejlődésének mennyire fontos mérföldkövei.

Amire egyáltalán nincs szükség:

Zsebek és kapucnik

Vajon mit tart egy kutya zsebében? A zsebpénzét? Az iratait? Dohányt és öngyújtót, ha esetleg rágyújtana? Na ugye. A kapucni pedig hihetetlen vagány tud lenni, de egyetlen kutya sem szereti, ha a látását és a hallását bármi akadályozza.

Feliratok

Persze nagyon aranyos, ha a kutya hátára az van írva, hogy “princess” vagy “beast”, de lássuk be, őt egyáltalán nem érdekli, mit visel a ruháján. Az egyetlen hasznos információhordozó a mikrochip, amit a kutya a bőre alatt hord, a többi csak fölösleges dekoráció. A segítő kutyák által viselt figyelmeztető feliratok persze teljesen más kategória, de azokat hámra szokás rögzíteni, nem kabátkára.

Kristály- és strasszberakás

Ezek egészen biztosan azok a kiegészítők, amelyek az első hóban hempergésnél leesnek a ruháról, és lehetetlen újra rögzíteni őket. Az árat viszont hihetetlenül megdobják.  Érdemes úgy gondolkodni, hogy kutyát sétálni vinni nagyjából olyan, mint a gyerekkel lemenni a játszótérre: kényelmes, strapabíró, könnyen tisztítható ruha kell hozzá, nem kisestélyi. Ha valaki mindenképpen össze akar öltözni a kedvencével,  szerezzen be egy kis fekete kutyát: már Coco Chanel is megmondta, hogy az sosem megy ki a divatból.

pexels-photo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s