Minek nevezzelek?

A kutyának nevet adni mindig nagy döntés. Van, aki az első benyomás erejében hisz: „legyen Einstein, mert olyan okosan néz”. Mások sokáig tervezgetnek, és egész listájuk van, amiről választanak.

Az amerikai Kennel Club felmérése szerint a tavalyi évben ezek voltak a legnépszerűbb kutyanevek az Egyesült Államokban a kankutyák esetében::

 1. Max
 2. Charlie
 3. Buddy
 4. Cooper
 5. Jack
 6. Rocky
 7. Bear
 8. Duke
 9. Toby
 10. Tucker

A szukatulajdonosok pedig ezeket választották a legszívesebben:

 1. Bella
 2. Lucy
 3. Daisy
 4. Lola
 5. Luna
 6. Molly
 7. Sadie
 8. Sophie
 9. Bailey
 10. Maggie

Az is kiderült a felmérésből, hogy a gazdik több, mint a fele egy könyv- vagy filmszereplő, esetleg egy híresség után nevezte el kedvencét.

Magyarországon külön trend az, hogy a fajtatiszta kutyák gazdái szívesen adnak a kutyafajta származási országának megfelelő nevet a négylábú családtagnak. Azaz pl egy ír szetter legyen Paddy, egy skót juhász Connor, egy puli pedig Fürge vagy Bojtár. Hallottam már magyar vizslásokat azon vitatkozni, lehet-e egy vizslát Honey-nak nevezni, mert jó-jó, édes kis állat, meg a színe is olyan, mint a méznek, de magyar kutyának magyar név dukál.

Kiképzőként nagyon sok kutyanevet kell megjegyeznem, így kifejezetten hálás tudok lenni egy-egy furcsa, feltűnő névért, még akkor is, ha én magam sosem nevezném úgy el a saját kutyámat. Amikor minden második ügyfelem Tapi vagy Lady, akkor nagyon megörülök, ha bemutatnak például egy Francois nevű négylábúnak, mert ezt biztos, hogy nem felejtem el vagy keverem össze valamivel. Bő húsz évvel ezelőtti emlékem, de még mindig kísért, amikor egy hosszabbra nyúlt péntek este után szombat reggel csoportos kiképzést kellett tartanom. Nem voltam a helyzet magaslatán, de egészen jól kezeltem a helyzetet addig a pillanatig, amíg ki nem derült, hogy három kis fekete kutya van a csoportban: Bobi, Bogi és Boogie. Ezen a ponton adtam fel.

Többször találkoztam olyannal is, hogy a családban a gyereknek és a kutyának hasonló nevet adtak, és nagyon kellett vigyáznom, hogy össze ne keverjem a kettőt. A Bella- Betti párosból például az első volt a gazdi, a második a kutya, nekem pedig az egész egy remek koncentrációs gyakorlat, hogy mikor melyiküket szólítom meg.

Annyival még tartozom, hogy elmeséljem, az én saját kutyáimat miért pont úgy hívják, ahogy. Moss neve előre megvolt, ez a border collie-k között egy viszonylag gyakori név angol nyelvterületen, és tetszett a jelentése (moha). A törzskönyvi nevét is én választottam, ebben erősítem az amerikai statisztikát: Elanor lett, amit a Gyűrűk urából vettem.

Morgan menhelyről jött, ott Morgó volt a neve, amit nem szerettem volna megtartani, de hallgatott rá, ezért finomítottunk rajta egy kicsit. Goblin pedig első látásra megkapta a nevét. Hogy miért pont Goblin? Háááát…

      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s