Edzéstervek négy lábra

Mi a közös a crossfitben, a jógában és a kutyás sportokban? Szinte minden!

Dr. Kárpáti Dalma állatorvos és Libor Balázs kutyakiképző mozgásstúdiója a Gellért-hegy lábánál várja azokat a gadikat, akik tudatosan építik fel kutyájuk sportkarrierjét.

“Fizoterápiás foglalkozásokat tartunk sportkutyák számára rehabilitációs céllal és a versenyre való felkészülés kiegészítéseként is – meséli Dalma. – Készítünk fel kutyát az IGP-világbajnokságra, a mentőkutya-világbajnokságra, az agility Europa Openre, illetve versenyen, edzésen keletkezett sportsérülések után segítünk több sikeres versenyzőnek a felépülésben. Mivel mi magunk is aktív kutyás sportolók vagyunk, jól ismerjük ezt a világot, ezért pontosan tudjuk, mennyi munka van egy-egy megszerzett cím mögött.”

Sokan akkor fordulnak mozgásterapeutához a kutyájukkal, ha valami történik vele. Pedig a gyakorlatokat akkor is érdemes csinálni, ha nincs semmi gond, mert sok sérülés előzhető meg velük! Ha a fizioterápia minden esetben az edzéserv természetes része lenne, akkor növelhető lenne a sportkutyák teljesítménye mindenféle egyéb beavatkozás nélkül csak azzal, hogy tudatosabban használják a saját testüket.

“Minden sportág terhel bizonyos izomcsoportokat, még azok is, amelyek látszólag nem is annyira megerőltetőek – mondja Dalma. –  A flyball a csuklót a fordulások miatt, az engedelmességi munka a nyakizmokat és a gerincet, mivel a kutyának állandóan felfelé kell figyelnie a pályán, és gyorsan kell pozíciókat váltania, és még sorolhatnánk. Csak azzal, hogy a kutya izmai erősebbek, és tudatosabban használja őket, értékes másodperceket lehet nyerni a versenypályán, amin helyezések múlnak.

A kutyák hetente egyszer vagy kétszer jönnek hozzánk. Alkalmanént  egy 45 perces-egy órás intenzív foglalkozáson vesznek részt, és összeállítunk nekik egy személyre szabot edzéstervet, ami napi néhány perces otthoni gyakorlást tartalmaz a gazdával. Mi speciális eszközöket használunk, de egy kis kreativitással a napi pár perces gyakorlás idejére ezek ideiglenesen helyettesíthetőek olyan használati tárgyakkal, amelyek bárkinél megtalálhatóak a háztartásban. Egy kis kreativitással egy díszpárna, egy felfújható gumimatrac, egy sámli vagy egy leselejtezett fiók könnyedén fitness-segédeszközzé alakítható – persze szakszerű útmutatás alapján, az edzéstervet követve. Aztán, ha valaki évekig napi szinten gyakorol, akkor érdemes befektetni egy-két jobb minőségű eszközbe otthonra is. Ebben is szívesen segítünk, hogy kinek mit éri meg beszerezni.”

Az elmondottak kísértetiesen emlékeztetnek arra, mint mikor egy személyi edző segíti a fogyni vagy erősödni vágyó ügyfelét a céljai elérésében. Mint kiderült: ez nem véletlen egybeesés.

“Sok inspirációt merítünk a humán fizioterápiából és edzéstervekből is. Én jógázom, Balázs a crossfit szerelmese. Ezeket a tapasztalatokat nagyon jól lehet hasznosítani a munkánk során is, persze nem egy az egyben átültetve, hanem alkalmazkodva a kutyák anatómiai sajátosságaihoz. Minden gyakorlatnál, amit végzünk, fontos, hogy a kutya aktívan vegyen részt a munkában. Nemcsak nyújtjuk, masszírozzuk, hanem játékosan, pozitív megerősítéssel motiválva vesszük rá bizonyos mozgásformákra. Ez a kutya számára szórakoztató, közben pedig egyre tudatosabban használja az izmait. A fizioterápiás fogalalkozások a kutya-gazda kapcsolaton is javítanak: ilyenkor a páros tagjai csak egymásra figyelnek, közösen oldanak meg feladatokat, és ez pozitívan hat a hétköznapi együttélésre is.”

 

Dalma és Balázs ügyfélköre bővülésével szembesült azzal, hogy a tevékenységeiket is bővíteni kell.

“A közeljövőben az otthoni mozgásstúdióban végzett napi szintű munka mellett igyekszünk időt szakítani arra, hogy workshopokat tartsunk országszerte, illetve külföldről is egyre több megkeresést kapunk, emiatt szeretnénk több figyelmet fordítani az on-line elérhető szolgáltatásaink fejlesztésére -mondja Dalma. – Ez persze sok idő és energia, de csodálatos látni, hogyan fejlődnek a kutya-gazda párosaink a közös munka hatására. Közben pedig a gazdákat is próbáljuk inspirálni, hogy a saját edzésprogramjukat se hanyagolják el, hiszen a kutyás sportoknál a gazdi és a kutya együttes teljesítménye számít. Nem elég, ha a kutya edzett és jól mozog, ugyanez elvárható a gazdájától is: így a kettőjük teljesítménye összeadódik, és nem hátráltatják, hanem kiegészítik egymást a pályán.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s