Hideg van kint? Játsszatok bent!

A téli időszakban előfordulhat, hogy az időjárás miatt beszorulunk a szobába. Esetleg beköszönt az ilyenkor aktuális influenza, és semmi erőnk nincs órákat tölteni a szabadban a kutyával.  De az unatkozó kutya a lakásban olyan, mint az unatkozó gyerek: nyűgös, hisztis, és ha magának keres elfoglaltságot, abból nem sok jó származik. Szerencsére sok olyan játék van, ami a gazdától nem igényel különösebb fizikai aktivitást, a kutya mégis elfárad tőle a nagyfokú koncentráció miatt. Íme, néhány tipp a szürke téli napok hasznos eltöltésére!

Tárgyválasztás

Csak néhány olyan kisebb tárgy kell hozzá, aminek nem árt, ha esetleg nyálas lesz. Akár a kutya saját játékai is lehetnek. A feladat az, hogy a kutya mindig azt a tárgyat hozza oda, amelyiket a gazdája megnevezte. Nagyon látványos trükk, és könnyű megtanítani, csak egy kis türelem kell hozzá.  A titok nyitja, hogy egyszerre mindig csak egy dolog nevét tanítsd meg a kutyának, és addig ne lépj tovább, amíg azt biztosan nem tudja. A műfaj rekordere egy border collie, aki több, mint ezer tárgyat ismert név szerint. De minden rekord megdönthető!

Pakolj el!

Csak egy doboz kell hozzá, és a kutya saját játékai. A feladat lényege, hogy vezényszóra a kutya tegye bele a dobozba a tárgyat, amire a gazdája rámutat. Ha a “fogd” és “ereszd” vezényszavak biztosan mennek, akkor gyerekjáték lesz, ha nem, akkor érdemes ezekkel kezdeni első lépésként, és a dobozt csak akkor beiktatni, ha a kutya már magabiztosan ejti ki a szájában tartott tárgyat vezényszóra.

Haladók kombinálhatják a  pakolást a tárgyválasztós játékkal is: ilyenkor a kutyának a megnevezés alapján kell elrakni a játékait (Pl: Pakold el a macit/labdát/csontot!)

Hol van?

A klasszikus hideg-meleg játék négylábúakhoz igazított változata. A legtöbb kutya imád keresni, ezt érdemes kihasználni. A szabályok: a gazda megmutat egy tárgyat a kutyának, lehetőleg valami olyat, amit a kutya nagyon szeret (kedvenc játék, rágcsálós tárgy vagy műcsont). Aztán a kutyát kicsukja a szobából, elrejti a tárgyat, és egy “Hol van? Keresd!” paranccsal engedi vissza az addigra már kellően izgatott négylábút. Innentől a játék ízlés szerint variálható. A kutya kaphat segítséget vezényszavakkal, mutatással vagy tekintettel, de az önálló feladatmegoldás is nagyon izgalmas lehet. Ha megvan a keresett tárgy, akkor természetesen jár a dicséret és a közös játék.

Tipp: Ha a kutya már nagyon profin keres, akkor a feladat nehezíthető, ha a tárgyat a szemmagassága fölötti pontokra rejted el a szobában.

img_0110

Fő az egyensúly!

Koncentrációs gyakorlat, emiatt nem érdemes hosszan gyakorolni, inkánbb a több, rövidebb tréning lesz célravezető. A kuya feladata, hogy megtartsa a fejére helyezett tárgyat addig, amíg másfajta utasítást nem kap. Ha ez már megy, akkor a gyakorlat nehezíthető pozícióváltásokkal vagy lépkedéssel: például felállítjuk az ülő kutyát, miközben a fején egyensúlyoz valamit. A tárgyak is tetszés szerint variálhatóak. Eleinte érdemes valami olyat választani, aminek könnyű megtalálni a súlypontját, később lehet váltani aszimetrius, nem sík felületű, könnyen lebillenő tárgyakkal. Alapszabály: csak olyan eszközt használj, ami nem törékeny, nehéz, balesetveszélyes, és nem érkezik nagy csattanással a földre, ha leesik, nehogy megijeszd a kutyát!

Csináld fordítva! 

Szívesen tanítanál trükköket a kutyádnak, de nincs ötleted, hogy mit? Gondold végig, miket tud már, és mindegyiket tanítsd meg fordítva is! Ha tud feküdni, akkor a hanyattfekvést, ha szépen jön lábnál, akkor ugyanezt hátrálva, ha tud pacsit adni, akkor a hátsó láb felemelését, és így tovább. Így megduplázhatod a trükkjeitek számát anélkül, hogy órákat töprengenél, mi legyen a következő tanulnivaló.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s