Egy kutya, két kutya… nem egykutya!

Van már kutyád, és szeretnél mellé egy másikat? Esetleg több másikat? Milyen előnyei és hátrányai vannak a többkutyás létnek? Mielőtt belevágsz, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni!

Saját falka
Két kutya kétségkívül sokkal szórakoztatóbb, mint egy. Nagyon jó megfigyelni, ahogy játszanak, közös szokásokat alakítanak ki, és ahogy valódi ragaszkodás épül ki köztük. Akkor is társaságot nyújtanak egymásnak, ha te éppen nem érsz rá velük lenni.

Minden kutya külön egyéniség
Még akkor is, ha azonos fajtájú kutyákat szerzel be, karakterükben biztos, hogy különbözőek lesznek. Ha több kutyád van, hamar ráébredsz, milyen határozott személyiségük van! Emiatt fontos, hogy ne legyenek elvárásaid az új jövevénnyel szemben: legyél nyitott és kíváncsi, ismerd meg, és ne várd el tőle, hogy épp olyan legyen, mint a másik!

Több kutya, több költség
Muszáj számításba venni, hogy a kutyatartás nem olcsó hobbi, és ha az ember több házikedvenccel osztja meg az otthonát, az még költségesebb lesz. Azokon a kézenfekvő dolgokon túl, hogy két kutyánál az ember kétszer annyit költ oltásokra, etetésre, felszerelésre, sok egyéb dolog is adódik. Ha elutazol, viszed magaddal őket? Sok szállás fogad kutyát, de csak plusz térítés fejében. Nyugodtabb vagy, ha inkább egy kutyapanzióban vigyáznak rájuk? A legolcsóbb panzió is hirtelen drága lesz, ha duplázódik a fizetendő napidíj. Albérletet keresel? Ha egyáltalán találsz két kutyával, mennyi lesz a kaució? Persze minden megoldható, amit az ember fontosnak tart, de ezeket nem árt megfontolni a döntés előtt. A több kuya több elfoglaltságot is jelent, hiszen mindegyiküknek igénye, hogy néha csak vele foglalkozz, a többiek nélkül.

Mindent kezdhetsz elölről
Végre van egy jólnevelt kutyád, kialakult az életritmusotok. Ha beszerzel egy új kedvencet, újra szembesülnöd kell a már egyszer megoldott problémákkal: szobatisztaság, alapvető engedelmességi gyakorlatok, szocializáció, kölyökkori rongálás a lakásban és a többi olyan nehézség, amit talán már el is felejtettél. Ha szeretted ezt az időszakot, akkor semmi gond, de ha nem volt könnyű, van rá esély, hogy most sem lesz az.

Muszáj megnevelni!
Egy neveletlen kutyával még csak-csak megbirkózik az ember. De ha többen vannak, már nem lehet megspórolni az alapvető engedelmességi képzést. Két pórázon húzó, vagy antiszociális, vagy visszahívhatatlan kutya valódi rémálom nemcsak neked, de mindenkinek, akivel kapcsolatba kerültök.

Marad időd magadra is?
Ha a több kutya annyira lefoglal, hogy semmi másra nem marad időd, figyelmed, energiád, akkor ez nem a te műfajod. Az fontos, hogy mindent szeretnél megtenni a jólétükért – de ne áldozz fel semmi olyat értük, ami eddig alapvetően fontos volt az életedben! A kutyatartás egy hobbi, azért van kutyád, hogy kiegészítse az életedet, és ha lesznek is új szokásaid a kedvenced miatt, az legyen mindig a te döntésed, és ne kényszer! Hidd el: nekik is úgy a legjobb, ha ők alkalmazkodnak hozzád, és nem te hozzájuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s