“Hoppá, bocs, begurult a labdám!” – egy kölyökkutya is lehet kreatív

Borisz egy toy uszkár kölyök. Ülve nagyjából akkora, mint egy háromdecis vizespohár, a testsúlya pedig egy bolti hálós csomag narancs tömegének felel meg. Ezzel együtt az egyik legokosabb kiskutya, akivel valaha találkoztam. Még csak néhány hete ismerjük egymást, de máris nagy rajingója lettem, és be kell vallanom: minden közös óránkra alaposan fel kell készülnöm, hogy egy lépéssel előtte járhassak.

Borisz gazdája azért keresett meg, mert még sosem volt kutyája, és bizos akart benne lenni, hogy mindent jól csinál. Szerencsére már az első pillanattól megvolt az összhang köztük, és Borisz nagyon kedves, tanulékony, ragaszkodó kölyöknek bizonyult. Időnként túlságosan is ragaszkodónak. A gazdi szeretett volna ezt-azt úgy csinálni, hogy ne segítsen benne egy fontoskodó kiskutya. Az egyik ilyen érzékeny pont a zuhanyzás volt: Borisz lelkesen próbált résztvenni ebben is, és ha a gazdája kicsukta, hangosan magyarázta az ajtó túloldalán, hogy ő ehhez jobban ért. Nekiálltunk hát megtanítani neki, hogy maradjon kint, ha erre kérjük, cserébe pedig nem csukjuk be az ajtót, így nem marad ki semmi fontosból.

Szerencsére az uszkárok tényleg okos kutyák. Borisz nagyon hamar rájött, mit szeretnénk: jött-ment velünk a lakásban, aztán, mikor beléptünk a fürdőszobába, és szóltunk neki, hogy ő nem jöhet, megállt, és csak az ajtó mellett kukucskált. Nagyon büszke voltam rá, és – mi tagadás – egy kicsit magamra is, hogy ez ilyen gyorsan ment. Fokozatosan növeltük az időt, amit a fürdőben töltöttünk, és Borisz sosem hibázott. Aztán az egyik alkalommal, amikor mi bent voltunk, ő pedig kint, hirtelen felpattant, és faképnél hagyott minket: berohant a nappaliba.

Már épp elindultam volna utána, hogy megnézzem, mit művel, amikor újra megjelent egy labdával a szájában. Jól nevelten megállt a küszöbön, ahogy tanulta, és egy határozott mozdulattal bedobta a játékot a fürdőszobába. Aztán rám nézett. Az arcára az volt írva: “látod, tudom a szabályokat, de most bocs, ki kell hoznom a labdámat onnan”, és besétált. Én pedig megsemmisülten álltam ott. Nincs két kiló, három hónapos, és saját stratégiát gyárt, amivel simán átver! Nemcsak, hogy pillanatok alatt felfogta, mit szeretnénk, de azt is átgondolta, hogy lehetne kiskaput találni – és rá is jött. Biztos, hogy Borisznak még fogok tanítani ezt-azt, hogy könnyebb legyen vele az élet, de afelől sincs kétségem, hogy közben én is sokat fogok tőle tanulni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s