Happy és a porszívó

Happy, a border collie és a gazdája igazán jó párost alkotnak. A gazdi ugyan még nincs 13 éves, de nagyon komolyan veszi, hogy Happy az ő kutyája: mindig ő viszi sétálni, mindenre megtanította, amit egy jólnevelt városi kutyának tudnia kell, és amit csak lehet, együtt csinálnak ők ketten. Sok mindenben még hasonlítanak is: mindketten szeretnek labdázni, másokkal barátkozni, jókat enni… és mind a ketten utálják a háztartási gépeket, különösen a porszívót. A gazdi azért, mert unalmas vele takarítani, Happy pedig azért, mert a porszívó hangosan zúg, és közben félelmetesen mozog is. Mindkettőjük szempontjai teljesen érthetőek, de sajnos Happy hangos ugatással hozta a világ tudtára, hogy mennyire ki van akadva, ha a porszívó előkerül, és ez egy társasházban nem annyira szerencsés. Így a feladatunk az volt, hogy valahogy békéltessük össze a két felet. Két dolgot szerettünk volna elérni a kutyánál: egyrészt, hogy magától a tárgytól ne tartson, másrészt, hogy ne magyarázzon folyamatosan, miközben valaki porszívózik.

Szerencsére Happy egy jól képzett kutya, így stabil alapokra építhettünk. Az első lépés az volt, hogy mikor a porszívó bejött a szobába, mindig hozott Happynek valamit. Valami finomat.

Így viszonylag gyorsan el tudtuk érni, hogy behoztuk a porszívót, és Happy érdeklődve kezdte figyelni, hátha kap tőle ajándékot. Olyannyira, hogy egy idő után már egész békésen üldögéltek egymás mellett ők ketten.

Most jött a neheze: a porszívó rendeltetésszerű használata anélkül, hogy egy ugató kutya kísérje mindenhová. Ehhez két dolgot használtunk fel: az egyik, hogy Happynek van egy saját kuckója a lakáson belül. A másik, hogy engedély nélkül nem nyúl ételhez. Tehát, amikor bejött a porszívó, és átadta Happynek az ajándékát, a kutyát beküldtük a helyére, letettünk mellé néhány szem tápot, és megkértük, hogy ne nyúljon hozzá. Ezután bekapcsoltuk a gépet, és nekiálltunk takarítani. Happy arcán ugyan látszott, hogy megvan a véleménye a zajról, de a fókuszát most áthelyeztük máshova: a tápszemeken járt az esze, arra várva, mikor eheti meg. Mivel csöndben feküdt a helyén, megengedtük, hogy megjutalmazza magát. Aztán újabb néhány szem jutalmat tettünk mellé, és folytattuk a porszívózást. A gép bekapcsolása és a jutalmazó vezényszó közötti időt fokozatosan nyújtottuk, míg a végére a kutya csöndben a helyén fekve kivárta, míg a szobát kiporszívózzuk, és már azt sem bánta, ha közel mentünk hozzá:

Győzelem!

Volt még egy járulékos haszna is a dolognak. Minden új ismeret elsajátításának kulcsa a rendszeres gyakorlás. Ha lehet, naponta. Így Happy gazdija, aki addig rendes tizenéveshez méltóan igyekezett megúszni az unalmasabb házimunkákat, hirtelen azon kapta magát, hogy kiporszívózza a lakást hetente többször is. Így kaptunk egy nyugodtan viselkedő kutyát és egy tiszta lakást. Win-win!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s