Létezik online kutyakiképzés? És ha igen, miért nem?

Az utóbbi hetekben sokan keresnek meg azzal a kéréssel, hogy foglalkozzak a kutyájukkal online, segítsek megoldani a kisebb-nagyobb viselkedési problémáikat. Nagyon megtisztelő minden hasonló felkérés, de eddig mindig nemet mondtam, és ez így lesz ezután is. Szívesen ajánlok nyár végére személyes találkozási időpontot, de addig sajnos nem tudok sem telefonon, sem chaten, sem videókonferencián megoldást kínálni a felmerülő igényekre. Hogy miért? Mert szakmailag nem tartom etikusnak.

A személyesség fontossága

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a módszer, ahogyan dolgozom, bizalmon és személyességen alapul. A kutya és a gazda kapcsolatát alakítjuk úgy, hogy eleinte nagyon aktívan részt veszek benne, aztán fokozatosan egyre hátrébb vonulok, és, ha jól csináltam, akkor a végén már nem is lesz rám szükség. Ez a fokozatosság elvész egy online kapcsolattartás során: ott rögtön a közepébe kell vágni valaminek, és aztán kilépni belőle, sokkal kevesebb lehetőség van a kapcsolatépítésre. Csak egy okoskodó idegen lennék, még ha jó szándékú is – ez pedig nem segít egy viselkedési probléma kezelésében.

Ha gyereket tanítok online, kutyát miért nem?

Volt, aki azt vetette fel szempontként, hogy a kétlábú, középiskolás diákjaimnak tartok online órát, így ezzel az erővel a négylábúaknak is tarthatnék kiképzést. Csakhogy nagyon más ismeretenyagot közvetíteni, és viselkedést befolyásolni, különösen úgy, hogy a kutyával így csak közvetetten tudnék kommunikálni. Sőt, duplán szűrve, hiszen a gazdával is csak közvetett a kommunikáció, és az így már eleve torzult információátadás csak tovább módosul, ha a gazda továbbadja, amit kapott. Mint abban a gyerekjátékban, amikor a kicsik sorbaálllnak, az első ember súg valamit a másodiknak, az továbbadja, amit hallott, és a sor végére egy teljesen más mondat érkezik meg, mint ami először elhangzott, mert mindenki torzított rajta egy picit akaratlanul. Sajnos így nem tudok szakmai garanciát vállalni arra, hogy a kutya azt fogja csinálni, amit szeretnék, mivel lehet, hogy nem azt az utasítást vagy rávezetést kapja, amit közvetlenül adnék neki.

A videó jó, de csak kiegészítésnek

Olyan javaslatokat is kaptam, hogy a gazda lefilmezi a problémásan viselkedő kutyát, elküldi nekem a felvételt, azt én elemezzem, és mondjam meg, mit csináljon, hogy a nem kívánt viselkedés megszűnjön. Ez sajnos nem igazán működik. A gazda eleve mást figyel a kutyáján, mint amit én néznék, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a felvételen látszik, ami számomra fontos lenne. De egy valami biztosan nem lesz rajta, ami pedig a legeslegfontosabb: maga a gazda, és az, hogy ő hol van, mit csinál, hogyan reagál az adott helyzetben. Ha ő készíti a felvételt, akkor ez eleve kizárt, de ha megkér valakit, akkor is egészen biztos, hogy máshogy viselkedik, tudva, hogy filmezik. Szoktam kérni videókat olyankor, ha személyesen dolgozunk együtt, de csak azért, hogy kiegészítő információkhoz jussak. A munka alapja nem lehet csak videófelvétel, mert nagyon félreviheti az egész folyamatot.

Kiről szól?

Persze csinálhatnék webináriumokat, illetve készíthetnék rövid videókat arról, ahogyan elmesélem vagy a saját kutyáimmal megmutatom, hogyan tanítok meg valamit, de nem sok értelmét látom.  Akinek ilyen típusú iránymutatásra van szüksége, az rengeteg ingyenes tematikus tartalmat találhat egy kis keresgélés után. Ezekkel csak annyi a gond, hogy nem interaktívak. Lehet belőlük ötleteket meríteni, végig lehet követni így egy komplett edzésprogramot is, de a dolog sokkal inkább a kiképzőről szól, mint a kliensről. Végig ő van a középpontban, az ő mozdulatait utánozza az, aki ezeket az oktatóanyagokat veszi alapul. Én úgy szeretek dolgozni, hogy az együtt töltött alkalmak ne rólam, hanem az ügyfélről szóljanak, neki keresünk személyre szabott megoldásokat a nagyon is egyedi problémáira.  Régi ügyfelekkel, akikkel már jól ismerjük egymást, kicsit talán más a helyzet, ott könnyebb segítő ötleteket, tancsokat, feladatokat adni. De a kommunikáció így is nagyon egyoldalú, a kiképző utasításokat tud adni, segítséget és iránymutatást jóval kevesebbet, így a munkát valójában nem ő végzi el, hanem a gazda. Ezt beárazni elég problematikus.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve úgy gondolom, többet segítek, ha most egy kis türelmet kérek a klienseimtől, és nem vállalok se telefonos, se online kiképzést, mert nem tudom garantálni, hogy az a várt eredményt hozza. Csak néhány hét, és találkozhatunk személyesen: szerintem érdemes kivárni. Én legalábbis már nagyon várom 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s